Dec 18, 2010

cupcake 1 =)

SPM dah habis…so, inilah masenya 4 aku keje!! Syok gak la sbb aku ni mmg x sbr sgt nak keje since trial SPM aritu lg…aku decide nak keje ngan kakak aku kat kedai die. Die jual cupcakes. Cool dowh! Chocolate, vanilla, strawberry n banyak lg. Org yg dtg, bukan nak ckp la. Kalah uptown kat rumah aku. Ramai gila! Kakak aku mmg dari kecik pandai buat cupcakes. Tak heranla die boleh tarik ramai org dtg stall dia. Aku pun ape lg, cepat-cepatla offer diri nak keje ngan dia. Blh masyuk skit! X la pokai sgt…

Setiap hari, as usual, semua org pusu-pusu masuk dlm kedai kakak aku tu…Sesak! Tapi aku buat don’t know je…yg aku tau…income dpt. Boleh beli accessories baru. Baju, kasut n many more. Ade yg bawak anak, ada yg masih pakai baju tido, ada yg pakai suit hitam…semuanye singgah 4 beli cupcakes kat sini.

Dah 2 minggu aku keje kat stall ni, ari ni aku sorang je. Kakak aku kene antar anak dia. Demam katanye. Itula, main hujan lg. Aduh! Sorang jelah aku kat sini. Tak guna punya budak, sebok je ko demam. Susahkan aku je. Dah la boring semcm je…Erhm…

Aku pun terus pasang radio. Nak bg ade bunyi skit, x la rase mcm dlm bilik mayat or library je. Tibe-tibe, pintu stall t’buka. Loceng b’bunyi. Aku tengok jam dinding. 9 pg. Macam biasala, dia mesti dtg stall kakak aku ini waktu pkl 9 pg. Accurate giler. Bgs betul dia!

Strawberry cupcake?” aku tanye kat dia. Dia senyum je. Wow! Senyumannye bak bunge-bunge kat taman. Hahaha…jiwang plak aku ni…rambutnye hitam bagai arang…b’kilat bagai diamond. Silau mata dowh! Dia suke ikat rambut dia. Nmpk kemas giler.

Ape hal mamat ni. Senyum-senyum! Ape pandang-pandang. Ade hutang ke huh? Aku tau la aku ni cantik tapi tak yah la mcm tu skali. X kelip-kelip mate lansung pandang muke aku ni. Pelik! Aku luku karang baru tahu. Nnti jd mcm nangka yg kena lenyek.

“Awak!” dia pnggil aku. Alamak, aku mengelamun rupenye. X sedar pulak yg dia tengah tego aku. I say miss, nape x ckp awal-awal. Hampeh betul! Mane la nak letak muka aku yg hensem ni.

Aku pun terus paling muka dan pergi ke blakang kedai. Aku ambik seketul cupcake dan letak dlm kotak. Aku tutup dan berlalu ke kaunter. Jantung aku b’degup mcm lari sprint 100m. Aku tak tau nape b’debar sgt. Dia pulak buat muka kat aku. Marah la tu. Tapi comel la pulak minah ni. Haa…! Aku terus bagi kotak itu kat dia. Dia terus bagi duit kat aku dan pergi.

“Cik, tunggu jap” aku panggil dia. Dia blah tinggalkan stall ini tanpa toleh ke belakang. Apela minah ni, hrp je cantik tapi pelupa. Ade ke patut tinggal sapu tangan sendiri. Aku tengok kat sapu tangan dia. Merah jambu. Sesuai 4 dia. Ade tulis perkataan “Melissa”. Mesti nama dia. Melissa oh Melissa. Nape la ko boleh tertinggal sapu tangan ko di sini. Tak apela. Kalau dia dtg nanti, aku cepat-cepatlah bagi kat dia. Boleh berkenalan jugak. Huhu…Ambil kesempatan betul la aku ni. Biase la aku, Jeffrey. Sape tak kenal!? Jejaka pojaan wanita. Hahaha…Ape la aku ni, mengarut je.

Keesokkan harinya, kakakku kembali bekerja. Thank you kakak. Tak la aku jadi mcm tugu, solo je dan senyap kat dlm stall ni. Mata coklatku x beralih ke tempat lain selain ke jam. Tik tok! Jam berdetik. Tiba-tiba, bunyi loceng pintu berbunyi. Aku pandang ke pintu. Aku terus senyum sendirian…

…bersambung =)

7 comments:

  1. HAHA. nice story. keep up the good work. cant wait for the sambungan

    ReplyDelete
  2. mcam sedap je cupcake tu..terliur aku...hm melissa tu kompem cun gler.......

    ReplyDelete
  3. Maa,

    great !
    ble smbungan ?
    plkn la maa.
    watch out ;)

    ReplyDelete